Beberapa hari yang lalu telah timbul kenyataan oleh pihak
tertentu bahawa daun pokok betik mengandungi bahan kimia yang merbahaya iaitu cyanogenic glycoside yang boleh menyebabkan kegagalan
fungsi hati, buah pinggang dan jantung, dan seterusnya menyebabkan kematian.
Cyanogenic glycosides atau bad
sugar adalah
merupakan bahan kimia yang terdapat di dalam sekurang-kurangnya 2000 spesis
tumbuhan dan ada antaranya yang digunakan sebagai makanan seperti ubi kayu,
badam, biji-bijian, bunga cengkih, rebung buluh, buah-buahan berkernel seperti
aprikot, pic, plum dan ceri dan lain-lain. Bahan kimia ini terkandung di
bahagian yang berlainan seperti di akar, ubi, daun, selaput biji, biji, buah
dan lain-lain. Bagi pokok betik pula, ianya terdapat di dalam buah, biji, daun
dan akar. Cyanogenic glycosides adalah bahan kimia yang digunakan oleh
tumbuhan-tumbuhan tersebut sebagai pertahanan
dalam menghadapi serangan serangga perosak atau haiwan pemaun.
Oleh itu,secara semulajadi, kandungan cyanogenic glycosides ini lebih tinggi pada pokok muda
berbanding pokok matang. Ini adalah bagi memastikan pokok muda mampu terus
hidup.
Cyanogenic glycosides perlu bertindakbalas dengan enzim beta-glucosidaseuntuk
menghasilkan hydrogen cyanide. Proses ini
selalunya berlaku apabila terdapat serangan. Rujukan dari jurnal saintifik
menunjukkan bahawa pokok betik tergolong dalam kumpulan weak cyanogenesis iaitu yang menghasilkanhydrogen cyanide dalam kuantiti yang sedikit (terdapat
0.02 mg cyanide di dalam empat (4) helai pucuk daun
betik dan jumlah ini berkurangan apabila daun itu bertambah matang). Dos cyanide yang paling rendah untuk memudaratkan
manusia adalah sebanyak 1 mg bagi setiap kg berat badan. Oleh itu bagiseseorang
yang mempunyai berat badan sebanyak 60 kg, 12,000 helai daun betik perlu
diambil pada satu masa untuk mengakibatkan keracunan akut.
Kajian keselamatan yang telah dijalankan oleh pihak Institut Penyelidikan Perubatan
(Institute for Medical Research,
IMR), di mana dos tertinggi, 2000 mg bagi setiap kg berat badan,
telah diuji di dalam haiwan makmal. Dalam kajian ini, tiga jenis cara
pengambilan telah digunakan iaitu satu dos sahaja, satu dos setiap hari selama
28 hari dan satu dos setiap hari selama 90 hari. Tiada kesan sampingan didapati
pada buah pinggang, hati dan jantung. Keputusan ujian darah adalah normal.
Kajian khusus ke atas hati (kajian hepatotoksiti) juga adalah normal.
Kajian klinikal oleh pihak IMR terhadap jus daun betik di dalam
pesakit denggi (denggi tidak berdarah dan denggi berdarah kelas satu)
menunjukkan bahawa pengambilan sebanyak 30ml (dua sudu besar) jus daripada dua
(2) daun betik matang setiap hari, selama tiga hari menaikkan jumlah platelet.
Kenaikan platelet ini hanyalah salah satu dari pelbagai proses yang berlaku di
dalam pesakit yang menghidapi demam denggi. Kajian masih lagi berjalan
berkaitan kegunaan jus daun betik bagi demam denggi. Pihak KKM tidak
menyediakan jus daun betik di hospital-hospital kerajaan.
Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), KKM juga ada mendaftarkan
produk-produk yang mengandungi daun betik (folium carica papaya)
dengan indikasi seperti kesihatan umum. Produk-produk ini didaftarkan di bawah
kategori produk tradisional. Produk-produk di bawah kategori ini dinilai
daripada segi kualiti, keselamatan dan tuntutan untuk kegunaan tradisional
mengikut kriteria-kriteria yang telah ditetapkan oleh PBKD sebelum produk
tersebut didaftarkan.
Terdapat juga kenyataan oleh pihak tertentu yang mendakwa
makanan tambahan berasaskan herba boleh dijadikan penawar demam denggi. Pada
masa ini, indikasi
atau tuntutan yang dibenarkan untuk produk tradisional adalah
mengikut kegunaan ramuan/formulasi produk tersebut secara tradisional yang
dirujuk dari rujukan farmakopeia ubat tradisional. Tuntutan terapeutik tidak
dibenarkan untuk
produk-produk di bawah kategori ini kerana produk-produk tersebut tidak menjalankan kajian
klinikal untuk menyokong tuntutan terapeutik. Walau
bagaimanapun, jika sesuatu produk tradisional/herba ingin membuat tuntutan
terapeutik, kajian
klinikal yang lengkap serta menepati piawaian
antarabangsa perlu
dijalankan terhadap
produk tersebut supayabukti-bukti tuntutan tersebut dapat dinilai dari
segi keberkesanan dan keselamatan oleh PBKD. Sehingga kini, belum ada sebarang
produk tradisional/suplemen kesihatan yang didaftarkan dengan PBKD untuk
merawat demam denggi.
Sumber: Datuk Dr. Noor Hisham BinAbdullah, Ketua Pengarah Kesihatan
Malaysia
No comments:
Post a Comment